نشست علمی جایگاه مسجد در سپهر حقوق شهروندی
آبان ۱۹, ۱۴۰۳نشست با دستیار ویژه رییس جمهوری در امور حقوق شهروندی
آبان ۱۹, ۱۴۰۳چهارمین میزگرد بازخوانی منشور حقوق شهروندی
پژوهشگران در نشستی علمی تخصصی به بازخوانی چهار حق کرامت و برابری انسانی، آزادی و امنیت شهروندی، مشارکت در تعیین سرنوشت و حق اداره شایسته و حسن تدبیر از منشور حقوق شهروندی پرداختند.
وی ادامه داد: انسان برخوردار از کرامت ذاتی است و این کرامت نباید نقض شود به طوری که حتی جرم، مجرم را تنها شایسته مجازات می کند؛ اما کرامت او را از وی نمی ستاند.
نوبهار اظهار کرد: کرامت انسانی با برابری پیوند استواری دارد و از همین روی منشور حقوق شهروندی در نشاندن برابری در کنار کرامت انسانی راه درستی را پیموده است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی درباره حق آزادی که در بند «پ» منشور حقوق شهروندی به آن پرداخته شده است، گفت: آزادی از مفاهیم بنیادین حقوق بشری است؛ درباره آزادی هم می توان پرسید: آیا به راستی آزادی حق است یا فضیلت و ارزشی است که بن مایه حق و برخورداری از حق می شود؟ اگر آزادی حق باشد، نام خانوادگی عامی برای شمار زیادی از حق ها از جمله حق بر آزادی بیان، حق بر تشکیل سندیکا، حق بر برگزاری اجتماعات، حق بر اعتراضات مدنی به شمار می آید.
نوبهار امنیت را از ضروری ترین نیازهای انسانی دانست و اظهار کرد: همان گونه که در منشور حقوق شهروندی به خوبی منعکس شده است، امنیت تنها وجه اجتماعی ندارد بلکه امنیت فردی و شهروندی هم مهم است زیرا که بدون تضمین امنیت فردی شهروندان، امنیت در مقیاس اجتماعی آن دست نیافتنی است و واقعیت این است که امنیت بیرونی و آرامش درونی از ارکان یک زندگی اجتماعی سالم است.
وی درباره بند «ت» منشور حقوق شهروندی که درباره حق مشارکت در تعیین سرنوشت است، گفت: بی گمان حق بر تعیین سرنوشت از فروعات و نتایج باورمندی به کرامت انسانی است و جا داشت این مسأله بلافاصله پس از اصل کرامت مطرح می شود زیرا وقتی انسان های بالغ و عاقل از تصمیم گیری در باره سرنوشتشان منع شوند دقیقا کرامتشان نقض شده است.
نوبهار خاطرنشان کرد: منشور حقوق شهروندی در ذیل حق بر تعیین سرنوشت، تاکید بلیغی بر انتخابات که در جای خود مهم است، دارد اما پیداست که حق بر تعیین سرنوشت به انتخابات محدود نمی شود و حق بر تعیین سرنوشت شامل حق بر سامان دهی به ساحت و سپهر خصوصی آدمی هم می شود؛ در حالی که انتخابات بیشتر به سپهر عمومی نظر دارد.این پژوهشگر درباره حق مردم بر اداره شایسته امور که در بند «ث» منشور آمده است، گفت: تدبیر امور شهر و کشور در اکثر حوزه ها با هدایت عقل جمعی است که این امر نیازمند وجود فضای گفتمانی است تا شهروندان در باره بهترین نوع و انگاره اداره شهر تدبیر کنند.
وی اضافه کرد: از حق مردم بر اداره شایسته امور اصول فراوانی مانند شایسته سالاری، حسن تدبیر، شفافیت و پاسخگویی استنتاج و استحصال می شود.
در بخش دیگری از این نشست، تهمورث بشیریه دبیر علمی سلسله میزگردهای بازخوانی منشور حقوق شهروندی، گفت: مشارکت در تعیین سرنوشت تنها منوط به سرنوشت سیاسی نیست بلکه در برنامه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هم این حق باید به رسمیت شناخته شود.
وی درباره حق اداره شایسته و حسن تدبیر افزود: نحوه عملکرد نهاد های اداری در قبال مردم و ضرورت پاسخگوئی در خصوص عملکرد آنها همچنین شفافیت امور اداری و رعایت کرامت مراجعان ازجمله مواردی است که در ذیل این حق جای می گیرد.
در ادامه این نشست مونس کشاورز دبیر کنگره بین المللی حقوق شهروندی درباره حق اداره شایسته وحسن تدبیر اظهار کرد: تصویب و ابلاغ مصوبه شورای عالی اداری در خصوص حقوق شهروندی در نظام اداری ایران که در ۲۹ اسفند ۹۵ ابلاغ شد، مهم ترین اقدام عملیاتی ریاست جمهوری در عرصه حقوق شهروندی است و براساس آن نهادهای تابعه دولت به اجرای منشور و نیز مصوبه و ضرورت آموزش کارکنان دولت در زمینه حقوق شهروندان در مراجعه به دستگاه های دولتی مزم شدند همچنین دستور اخیر ریاست جمهوری مبنی بر تدوین و ارائه گزارش عملکرد وزارتخانه ها به صورت ۶ ماه یک بار و سپس انتقال دقیق گزارش به مردم در راستای ترویج شفافیت سازی و حق بردانستن شهروندان همگی بیانگراهتمام ویژه دولت بر اجرائی شدن مفاد منشور است.
در این نشست، مصطفی شعبانی دبیر کارگروه تالیف کتاب های حقوق شهروندی، هدف از برگزاری نشست های علمی و تخصصی را جریان سازی و گفتمان سازی علمی در عرصه حقوق شهروندی عنوان کرد.
وی اظهار کرد: کتاب مشروح مذاکرات سلسله میزگردهای بازخوانی منشور حقوق شهروندی توسط دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی چاپ و منتشر می شود.