نقد کتاب “سیر تحول تاریخی مفهوم شهروند و حقوق شهروندی”
آبان ۲۱, ۱۴۰۳پایان نامه های برتر حقوق شهروندی
آبان ۲۱, ۱۴۰۳چهارمین نشست حقوق فرهنگی از منظر حقوق شهروندی
دولت ها باید تضمین کننده حقوق افراد باشند
💥💥 👈چهارمین نشست تخصصی حقوق فرهنگی از منظر حقوق شهروندی به همت دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی بنابه تقارن موضوعی با دهمین میزگرد بازخوانی منشور حقوق شهروندی به بررسی فصول ط و ظ منشور تحت عناوین حق دسترسی و مشارکت فرهنگی و حق آموزش و پژوهش به میزبانی دبیرخانه حقوق شهروندی وزارت فرهنگ وارشاداسلامی برگزارشد.
بخشی از سخنرانی دکتر محمود صادقی 👇
عضوهیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس بابیان این که در منشور حقوق شهروندی به حقوق بشر اشاره ای نشده است، اظهار داشت: با توجه به این که ایران عضو بسیاری از نهادهای حقوق بشری در سطح بین الملل است و این که در تعارض حقوق داخلی با قوانین بین المللی حق با قوانین بین المللی است که عضو آن هستیم، باید مسایل حقوق بشری در این منشور گنجانده شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان این که در قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی اشاره به در دسترس بودن آموزش و رایگان بودن آن دارد، اظهار داشت: اکنون شاهد هستیم که این حق تحت الشعاع قرار گرفته و آموزشگاه ها و مدارس غیرانتفاعی که بنا به محدودیت اقتصادی و مالی دولت ایجاد شده بود، تبدیل به یک قاعده شده است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اکنون در بحث استقلال استاد و دانشجو مشکل داریم و مصوباتی داریم که به تخلفات دانشجویان در کمیته های انضباطی که صلاحیت این کار را دارند رسیدگی شود ولی عملا این مساله رعایت نمی شود.
👌👌 متاسفانه نگاه به مقوله فرهنگ از منظر یک مسئول فرهنگی کنترل دانشجو است نه ارتقاء فرهنگی.
💢💢در ادامه این نشست مهناز احمدی دستجردی دستیار وزیر آموزش و پرورش در حقوق شهروندی به بررسی عملکرد این وزارتخانه در تحقق حقوق شهروندی پرداخت.
وی در نقدی از منشور حقوق شهروندی گفت: در این منشور به حق استادان، دانشجویان و حتی توان خواهان اشاره شده ولی در آن هیچ نامی از معلمان نشده است.
مشاور وزیر آموزش آموزش و پرورش با اشاره به این که در برخی موارد به خروجی های آموزش و پرورش نقدهایی می شود، اظهار داشت: این در حالی است که به غیر از این نهاد حدود ۳۰ نهاد فرهنگی دیگر در کشور هستند که بودجه دریافت می کنند و پاسخگو هم نیستند.
👈👈علی اصغر کاراندیش معاون توسعه و مدیریت منابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستیار ویژه وزیر در امور حقوق شهروندی نیز در این نشست گفت:
یکی از کارهایی که ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال آن هستیم آگاه سازی و اطلاع رسانی افراد به حقوق خود می باشد و در همین راستا قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب شده و حوزه این قانون این است که اطلاعات به صورت شفاف در اختیار مردم قرار بگیرد.
وی با اشاره به این که برخی مطالب آزادانه در فضای مجازی منتشر می شود که تشخیص درستی یا نادرستی آن برای مردم سخت است، گفت: اگر ما در موضوعات مطرح شده شفاف سازی نکنیم جامعه دچار مشکلاتی خواهد شد.
💥دستیار ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درامور حقوق شهروندی :
ضرورت تولید آثار با محتوای مطلوب فرهنگی متناسب با نیاز مخاطب از سوی اصحاب فرهنگ و هنر
🔵 کاراندیش معاون وزیر و دستیار ویژه وزیر در امرحقوق شهروندی:
بیش از یکسال از ابلاغ منشور حقوق شهروندی می گذرد و بررسی اقدامات نشان گر عملکرد نسبتا مناسب بخش های مختلف و بخش خصوصی در این حوزه می باشد.
🔴 دستیار ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امر حقوق شهروندی بیان کرد: آموزش خصوصا در سن پایین ضمن اینکه از حقوق اولیه مردم محسوب می شود در امر فرهنگ سازی بسیار موثر است. اگر از فرصت آموزش در سنین پایین بهره کافی برده شود فرهنگ سازی به صورت ریشه ای صورت می پذیرد.
وی در ادامه افزود: آموزش در سنین بالاتر و در دانشگاه به صورت پرسشگری و پژوهش می باشد که در تثبیت فرهنگ موثر خواهد بود.
🔷 کاراندیش معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر نقش آگاه سازی مردم از حقوق شان گفت: مطالبه گری در جامعه موجب اجرای منشور حقوق شهروندی خواهد شد و این امر محقق نخواهد شد مگر با آگاه سازی دولت و جامعه از حقوقی که نسبت به هم دارند. چنانچه آشنایی به حقوق وجود نداشته باشد مطالبه گری ایجاد نخواهد شد.
⬛️ علی اصغر کاراندیش مروستی در راستای تحقق دسترسی آزاد به اطلاعات و شفاف سازی گفت:
برای دستیابی به حق دسترسی آزاد به اطلاعات باید از تمامی مفاد منشور حمایت شود و این امر با سخنرانی محقق نخواهد شد بلکه با عزم جدی همه بخش های دولتی و خصوصی ، جامعه و دولت امکان پذیر می باشد.
معاون توسعه مدیریت و منابع در خصوص تولید محتوا و اهمیت فرهنگ سازی در این زمینه گفت: لازم است همه ما در تولید محتوای مناسب برای مخاطب های مختلف تلاش کنیم، برای گروههای مختلف مخاطبان متناسب با شرایط و نیاز مخاطب تولید محتوا داشته باشیم و محتوای تولید شده را در رسانه های مجازی و غیرمجازی اشاعه دهیم.
کاراندیش افزود: کار فرهنگی مشابه کار عمرانی نیست که امروز شروع کنیم و شش ماه دیگر نتیجه آن را ببینیم، بلکه اقدامی بلند مدت و باتداوم است.
🔶 اقدامات زیربنایی مبنای فرهنگ سازی محسوب می شود و اگر اقدامی زیربنایی باشد ماندکار خواهد شد.
در این نشست دکتر صادقی هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و عضو کمیسیون تحقیقات و آموزش مجلس، دکتر جلالی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و دبیر کمیسیون انجمن های علمی وزارت علوم، دکتربشیریه عضو هیات علمی دانشگاه علامه، مهناز احمدی دستجردی مشاور وزیر آموزش و پرورش در امر حقوق شهروندی، لادن حیدری مدیرکل حقوقی و مالکیت معنوی ، آزاده پورغفاری مشاور معاون وزیر و رییس دبیرخانه حقوق شهروندی و مونس کشاورز رییس دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی و جمعی از فعالان حقوق شهروندی حضور داشتند که به بیان مطالب علمی و اجرایی پرداختند.
دکتر محمدجلالی ، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و دبیرکمیسییون انجمن های علمی وزارت علوم،تحقیقات و فناوری
🔵 حقوق فرهنگی به تعبیری مفهومی سهل و ممتنع هست که این امر ناشی از جنس خود فرهنگ است چرا که فرهنگ مفهوم بسیار مبهم و پیچیده و چندبعدیست .
شاید بتوان از تعریف یک مردم شناس انگلیسی برای تبیین مفهوم فرهنگ کمک گرفت که فرهنگ رابدین نحو تعریف میکند :
🔴 مجموعه مساعی و تلاشهای بشر برای تطبیق یافتن با محیط خود و اصلاح شیوه زندگیش و یا به عبارت دیگر مجموعه پیچیده ای از ارزشها باورها هنر اخلاقیات و قانون و رسوم و عادات و توانمندیها که بشردرزندگی اجتماعی کسب میکند.
لذا اگر تعریف فوق را بپذیریم شاهد هستیم که دایره این حقوق بسیار گسترده است .
در اسناد بین المللی حقوق فرهنگی را ذیل نسل دوم حقوق بشر تحتعنوان حقوق اقتصادی اجتماعی و فرهنگی مطرح میکنند .
🔵 نقدی که به این دیدگاه میتوان داشت این است که شاید منطقی تر به نظر برسد که ما حقوق فرهنگی را ذیل نسل اول حقوق بشر تحتعنوان حقوق سیاسی و مدنی و به ویژه حقوق مدنی بررسی کنیم چراکه تحقق حقوق مدنی شهروندان زمینه ساز تحقق حقوق فرهنگی شهروندان است.
🔵 در منشور حقوق شهروندی ۹ ماده صرفا به حقوق فرهنگی پرداخته است که قطعا مصادیق حقوق شهروندی ورای این نه ماده است.
🔴 در خصوص مصادیق حقوق فرهنگی میتوان به حق آموزش ،حق هویت فرهنگی، حق آزادی اندیشه و بیان ،حق برخورداری از میراث فرهنگی و پشتیبانی از آثار ادبی ،هنری و علمی ومشارکت در زندگی فرهنگی و حق برخورداری از آزادی اطلاعات و ارتباطات و حق آفرینش های هنری و فرهنگی و حق آزادی مذهب و توجه به اقلیتها اشاره نمود .
نکات مورد نظر در خصوص چند ماده بیان شده در منشور حقوق شهروندی در فصل ط تحت عنوان حق دسترسی و مشارکت فرهنگی :
👌به نظر میرسد که مناسب تر بود که منشور حقوق شهروندی مصادیق حقوق فرهنگی را احصامینمود .
👌همچنین بحث ضمانت اجرای هریک ازاین مواد است که البته به کل منشور وارد است و گاهی شاید به این دلیل است که در سلسله مراتب هنجاری نظام حقوقی ماهنوز جایگاهی برای منشورقائل نمیشوند که البته شاید خود منشور نیز به این موضوع دامن زده است چرا که در برخی موادکلی گویی شده و عبارات مبهم مثلا ماده ۹۶ منشور که بیان میدارد :
تنوع و تفاوتهای فرهنگی مردم ایران به عنوان بخشی از میراث فرهنگی در چارچوب هویت ملی مورد احترام است . آیا این ماده گزاره حقوقی دقیقی راارائه میدهد و احترام مذکور توسط نهادهای رویه ساز که درراس آن میتوان از شورای نگهبان نام برد مورد توجه قرار نگرفته است.
👌فقدان رویه و رویه سازی ها مشکل مهمیست که در بخش های مختلف منشور و به ویژه در خصوص مشارکت فرهنگی شاهد هستیم .
👌 ماده ۹۷ حق ارتباطات بین فرهنگی فارغ از تفاوتهای قومی و مذهبی را بیان نموده در حالی که خیلی گویا نیست که دامنه و محدوده این ارتباط چیست?
البته در قانون اساسی این حق را فارغ از رنگ و نژاد و قومیت و زبان را طرح میکند و به لحاظ وجود اصل ۲ از بحث مذهب عبور کرده است.
👌 ماده ۱۰۰منشور دولت را موظف به پیش بینی تدابیر لازم برای جلب مشارکت رقابتی بخش خصوصی برای تولید و عرضه اثار هنری نموده ،حال بحث اینجاست که تدابیر لازم چیست و دامنه آن تاکجاست ?
👌 نکته اینجاست که مشکلی که ازمنظرحقوقی در عرصه فرهنگ وجود دارد در برخی موارد باتعددمتولی روبرو هستیم که خود اداره حوزه فرهنگ را مشکل مینماید.
چهارمین نشست حقوق شهروندی و دهمین میزگرد بازخوانی منشور حقوق شهروندی به همت دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی در سالن اجتماعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزارشد.