سومین میزگرد بازخوانی منشور حقوق شهروندی
آبان ۱۹, ۱۴۰۳تقویت روحیه مشارکتپذیری و مطالبهگری شهروندان
آبان ۱۹, ۱۴۰۳اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی
اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی به همت دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی به میزبانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه این دوره اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبائی، علیاصغر کاراندیش، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و لادن حیدری، مدیرکل دفتر حقوقی این وزارتخانه، جواد نوروزی، رئیس شورای سیاستگذاری دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی، سیدمحمد هاشمی، دبیر علمی کنگره حقوق شهروندی، ستار عزیزی، دبیر علمی اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی، مونس کشاورز، دبیرکنگره حقوق شهروندی و محمود عباسی، معاون حقوق بشر و پیگیریهای حقوق شهروندی به ایراد سخنرانی پرداختند.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه جمهوری اسلامی ایران گفت: اگر به سمتی برویم که از آیات و روایات صحیح استفاده کنیم و فهممان را بر اساس واقعیات پیش ببریم، داعیهدار حقوق شهروندی خواهیم بود.
به گزارش ایسنا، دکتر بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه جمهوری اسلامی ایران در اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی اظهار کرد: از زحمات عزیزانی که برای این دوره زحمت کشیدند و دغدغه رسیدن به جامعه بهتر و و ایرانی بهتر را دارند تشکر میکنم. حقوق شهروندی و حقوق بشر دو دیدگاه را در بر می گیرد. قدمت حقوق شهروندی به حقوق شهروندی برمی گردد، در حالیکه قدمت حقوق بشر به خلقت انسان برمی گردد.
بروجردی با بیان اینکه پس از خلقت، خدا از همه فرشته ها خواست که به حضرت آدم سجده کنند چرا که مقامی فراتر از سایر موجودات به آن اعطا کرده بود، اظهار کرد: خداوند می فرماید ما همه امانت بشری و انسانی را بر همه جهان عرضه کردیم. هیچ کس مسئولیت این امانت را نپذیرفت و انسان تنها کسی بود که این مسئولیت را پذیرفت. روایت های متفاوتی از این امانت وجود دارد لیکن به عقیده من این امانت، انتخاب گری است؛ بنابراین همه بحث در اینجا انسان و ضرورت کرامتی است که باید برای آن قائل شد. زمان سجده انسان خدا به خودش برای این آفرینش تبریک می گوید. موجودات زیادی در این جهان زیبایی دارند که به نحوی گویای آفرینش هستند، اما اندیشه انسانی و انتخاب گری و شناخت از حقیقت هستی دلیل تبریک خدا برای این خلقت است.
وی عنوان کرد: پس از موضوع سجده ماجرای غفلتی که رانده شدن از درگاه الهی را به همراه داشت باعث می شود انسان به خودش بیاید و خود را مواخذه کند. خدا کلمات را به او یاد می دهد که به معنای درک حقیقت هستی و وجود ذات حق تعالی است. نعمت های الهی به معنای کلمه یاد می شوند. خدا می فرماید اگر تمام دریاها مرکب شوند تا کلمات الهی را ذکر کنند دریاها خشک خواهد شد و نخواهد توانست این عظمت را به تصویر کشد. در حقوق بشر دو دیدگاه مطرح است. اولین دیدگاه این است که کرامت های ذاتی انسان را بر می شمارد و بر اساس کرامت انسانی حقوق را برای او تعریف می کند. دیدگاه دیگر این است که اگر صفاتی را برای خود انتخاب کند تکریم خواهد شد. این کرامت ذاتی نیست؛ این دیدگاه بین اصحاب اندیشه دینی و علما و کسانی که رویکردشان را بر مبنای ایدئولوژی خود تعریف می کنند همیشه مورد اختلاف بوده است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه جمهوری اسلامی ایران افزود: حقوق شهروندی با شهرنشینی آغاز می شود. شهرنشینی و ارتباط با یکدیگر شرایطی را فراهم می کند که حقوق جدید ایجاد کردن اقتضای آن است. این موضوع، موضوعی است که بسیاری از صاحب نظران به آن توجه کرده اند. در مجلس ششم نمایندگان مجلس به نتیجه رسیدند که حقوق شهروندی نیاز به قانون دارد و چون قانون نوشته شده ای وجود نداشت، دولت لایحه هایی را تقدیم کرد. در نتیجه حقوق شهروندی در قالب طرح مفصلی تقدیم مجلس شد. مانند توجه به آزادی انتخاب نوع زندگی و … همزمان دولت دو لایحه انتخابات و اختیارات ریاست جمهوری که در واقع سه قانون پیوسته می شد را ارائه داد. آقای خاتمی گفتند این لوایح برای من اهمیت دارد. این لوایح آن زمان به لایحه دوقلو معروف بود که متاسفانه فقط یک قل آن مورد توجه قرار گرفت.
بروجردی خاطرنشان کرد: طرح حقوق شهروندی معطل بود. مطرح شدن همه اینها به طور همزمان زمان را از بین می برد. طی رفت و برگشت شورای نگهبان و نمایندگان مجلس این طرح مورد تایید قرار گرفت، ولی آنها از طرح حقوق شهروند عدول کردند. پس از دوره اصلاحات ۸ سال آن را در محاق دیدیم و کسی برای قانون مدار کردن آن تلاشی نکرد. دولت مردان مدعی بودند که حقوق شهروندی را رعایت می کنند و باید اصل باشد. برای مثال در مورد موضوع عدالت آن را به حقوق شهروندی تسری می دادند.
وی تصریح کرد: حقوق شهروندی در دوره آقای روحانی به عنوان منشور تدوین شد و در اختیار مردم قرار گرفت. این منشور قانون نیست، اما رویکرد دولت است مبنی بر اینکه باید این موارد در آن لحاظ شود. منشور حقوق شهروندی بر مبنای قانون اساسی است. قانون اساسی سال ۵۸ اصول ۱۹ تا ۲۴ توانست بیانگر این مسائل باشد که گویا چارچوب فکری نظام جمهوری اسلامی را به ما نشان می دهد.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه جمهوری اسلامی ایران، با بیان اینکه حق حیات، بهره مندی از توانمندی های نظام، حق آزادی بیان و حقوق دیگر که بر انسان مترتب است مواردی است که مورد توجه حقوق اساسی است گفت: حق آزادی بیان حق بشر است. هر کسی ایستایی کند و به دیگران بگوید آنچنان بیاندیش که من می اندیشم تخطی از قانون اساسی و حقوق الهی است. آیا حقوق شهروندی حقی مازاد است یا حق طبیعی؟ از دیدگاه بسیاری از علما که قرآن را مبنای فکر و اندیشه قرار می دهند می دانند که کرامت انسانی و این حقوق نامبرده شده ذاتی انسان است. در دوره دولت تدبیر و امید یا دولت اعتدال یعنی دولت یازدهم این منشور شکل گرفت و تدوین شد تا به جامعه تفهیم کند از چه حقوقی برخوردار است.
بروجردی اظهار کرد: اینکه انسان بداند چه حقوقی دارد، می تواند راه خود را انتخاب کند نیاز به راه دارد و از طریق همین جمع های علمی میتواند رشد کند و به کل جامعه تسری پیدا کند. اگر در سطح بین الملل زیر ذره بین هستیم و متهم به عدم رعایت حقوق شهروندی هستیم باید گفت این به این دلیل است که درکی که از جامعه ما دارند با آنچه خودشان باور دارند متفاوت است. این اتهام به دلیل نوع نگرش و نگاه ما است. بشریت آزاد است و می تواند انتخاب گر باشد به شرطی که این زمینه را برای دانستن او فراهم کنیم. این دانستن به صرف اطلاعات داشتن نیست. آنجایی شما انتخاب گر می شوید که این آگاهی ها با دانسته های شما انطباق داشته باشد زیرا منجر به فهم بیشتر از حقوق انسانی میشود.
وی افزود: اگر به سمتی برویم که از آیات و روایات صحیح استفاده کنیم و فهممان را بر اساس واقعیات پیش ببریم داعیه دار حقوق شهروندی خواهیم بود. امیدواریم این جلسه فتح بابی باشد برای کسانی که می اندیشند. محور این جلسه می تواند عقل گرایی باشد. پرستش باید بر اساس تعقل صورت گیرد. مهم این است که خودت تعقل کنی و حقیقت هستی را دریابی و آنچه ملجا و پناه جایگاه بشری که همان توحید است را درک کنی.
ستار عزیزی دبیر علمی کارگاه تربیت مربی حقوق شهروندی، گفت: خدا را شاکریم که موفق شدیم اولین دوره تربیت مربی حقوق شهروندی را با حضور علاقمندان از سراسر کشور برگزار کنیم. اجرای عینی منشور حقوق شهروندی نیازمند آموزش است. باید توجه داشت اجرای حقوق شهروندی همواره در همه زمان ها و مکان ها روند آرام و کندی داشته است. از این رو نباید عدم اجرای برخی مفاد حقوق شهروندی منجر به سردی فعالان حقوق شهروندی و بدنه جامعه شود. اگر تاریخچه حقوق شهروندی فرانسه را بررسی کنیم علاوه بر اینکه مفاد آن در زمان خود پیشرو بوده و حقوق برابر را در پیش داشته است، اما برای مثال نیمی از جامعه آن زمان از حق رای برخوردار نبودند.
عزیزی عنوان کرد: تا یک فاصله حدودا ۱۵۰ ساله حتی متون حق رای برای زنان در فرانسه اجرایی نشده بود، حتی در مورد مردان هم تنها بخش کوچکی از آنها از حق رای برخوردار بودند. بعضا جلساتی با فعالان و علاقمندان داریم که می گویند در صورتی که حقوق شهروندی باید مورد توجه باشد اما در حوزه اجرا ایراد دارد. بله، مشکل اساسی ما در این دوره مساله فرهنگی است که بخش کثیر آن با آموزش از بین خواهد رفت.
وی افزود: هر یک از ما باید به وظیفه اجتماعی خود عمل کنیم ولو آنکه به نظر رسد کاری که انجام می دهند کارایی خاص و ارزش خاصی ندارد. یکایک ما باید در حوزه اجتماعی و منشور حقوق شهروندی به وظیفه و تکلیفی که داریم عمل کنیم. دکتر روحانی منشور حقوق شهروندی را به مثابه خط مشی دولت عنوان کرده اند. امیدواریم شاهد عزم گسترده ملی در اجرای حقوق شهروندی باشیم و مسیری را در پیش بگیریم که با آموزش محقق می شود.
عزیزی با بیان اینکه از اقدامات انجام شده در دبیرخانه علمی این بوده که منشور حقوق شهروندی را با توجه به وابستگی برخی محورها به هم تجمیع کرده ایم و آن را در شش محور برای تدریس انتخاب کردیم، اظهار کرد: تقسیم بندی محورها به این صورت است که در محور اول حق حیات شایسته، سلامت و کیفیت زندگی، دسترسی به اطلاعات و آموزش و پژوهش و … را مورد بررسی قرار می دهد. محور دوم کارگاه به حقوق اقتصادی یعنی حق مالکیت، حق مسکن و حق اشتغال اختصاص دارد.
وی اضافه کرد: محور سوم حقوق اجتماعی که شامل حق تشکیل انجمن ها، حق تجمع و راهپیمایی، حق بر محیط زیست سالم و حق آزادی رفت و آمد و … می شود را تشریح می کند. حقوق فرهنگی با محوریت حق دسترسی و مشارکت فرهنگیان و … محور چهارم این کارگاه است و همچنین حق دادخواهی عادلانه از دیگر محورهای مورد توجه در این کارگاه آموزشی خواهد بود. تلاش شده که ۲۲ سرفصل منشور حقوق شهروندی در این ۶ محور گنجانده شود.
در ادامه رئیس دانشگاه علامه طباطبایی هم ،گفت :بنده بر خلاف باور کلی معتقدم که حقوق شهروندی و حقوق بشر عصاره مدرنیته نیست.
این حقوق بر آمده و مبتنی بر اصالت انسانی است.دکترسلیمی باطرح این سئوال که آیا حقوق شهروندی با مذهب در تناقص است،اظهار داشت:علت ایجاد چنین تفکری بر آمده از تفکرات قرون وسطایی است و در دین مبین اسلام به جایگاه والای حقوق شهروندی تاکید شده است.
وی بااشاره به این که آیا حقوق شهروندی مبتنی بر قانون است یا خیر،یادآورشد: قطعا حقوق شهروندی اعم از قوانین است ،بلکه این حقوق در زیست انسان و مسئولان دست اندرکاردر این عرصه کاری می کند که مفاهیم حقوق شهروندی در تمام وجوه زندگی بشر در قامت یک فرهنگ ظهور کند.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی با ارائه پیشنهادی گفت: دبیر خانه کنگره حقوق شهروندی قطعا ظرفیتی دارد که مسئولیت دائمی رصد حقوق شهروندی را در قالب یک طرح پژوهشی جاری بر عهده بگیرد.
معاون توسعه مدیریت منابع انسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: از جمله اصلیترین رویکردهای نظری حقوق فرهنگی، احترام به تنوع فرهنگی و شناسایی حق متفاوت بودن است.
به گزارش ایسنا، علیاصغر کاراندیش – معاون توسعه مدیریت منابع انسانی وزارت ارشاد – در اولین دوره آموزش کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی، با بیان اینکه درباره حقوق شهروندی و مفاهیم آن و اقداماتی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اصلامی انجام شده، لازم است مطالبی درباره حقوق فرهنگی شهروندی یا حقوق شهروندی فرهنگی بیان شود، توضیح داد: در حقوق شهروندی نظریهپردازان معتقدند علاوه بر سایر حقوق مانند حقوق مدنی، سیاسی و اجتماعی باید برای شهروندان، حقوق فرهنگی هم وجود داشته باشد. از این رو، حقوق فرهنگی در دیدگاه شهروندی فرهنگی نیازمند تامین این حقوق است که حقوق فرهنگی را ناظر بر تامین حقوق زنان، کودکان، اقلیتها و دیگر گروههای اجتماعی میداند. به رسمیت شناخته شدن حقوق هویتها و گروههای اجتماعی بدون وجود مانع برای بازنمایی هویتها و به رسمیت شناختن حقوق آنها بهعنوان حقوق فرهنگی شناخته شده است.
او ادامه داد: این دسته از حقوق، به اشاعه سبک زندگی و هویت فرهنگی شهروندان توجه ویژه داشته است. از اصلیترین رویکردهای نظری حقوق فرهنگی، احترام به تنوع فرهنگی و شناسایی حق متفاوت بودن است. بر این اساس، توجه به عامه مردم و پذیرفتن اشکال مختلف فرهنگی منحصر از فرهنگ اجباری یا انحصار فرهنگ نخبگان است. بسط مشارکت افراد در شکل دادن به قوانین و تصمیمهای جامعه در مفهوم مدرن شهروندی برای ساماندهی این مفهوم مد نظر قرار گرفته است و بر این اساس توجه به مفهوم فرهنگ و مثابه شیوه زیست در آن عامه مردم صاحب فرهنگ هستند، مورد توجه است و این فرهنگ مخصوص افراد خاص نیست و به عامه مردم ارتباط دارد.
سرکارخانم دکتر لادن حیدری سخنران اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی ، بابیان نقش مهم فرهنگ و مولفه های فرهنگی در حقوق شهروندی توضیحات مبسوطی در این خصوص ارائه نمود.
مدیرکل دفترحقوقی و امور مالکیت معنوی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی از اصطلاح شهروند فرهنگی نام برد و ادامه داد: شهروند فرهنگی در کنار حقوق مشارکت از حق متفاوت بودن نیز برخوردار است.
حیدری در پایان بر حق آموزش تاکید کرد و گفت: تربیت شهروندان فعال و مسوول در کنار حمایت مسولان دولتی ضرورت دارد و برگزاری دوره های علمی وآموزشی باحضور استادان مجرب میتواند به داشتن جامعه ای آگاه و شهروندانی پویا کمک شایان توجهی نماید .
خانم دکتر حیدری ، حقوقدان وعضو هیئت علمی دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی می باشند .
پیام مدیر کل محترم دفترحقوقی و امور مالکیت معنوی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی ، در خصوص فعالیتهای علمی ، پژوهشی و ترویجی دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی :✍🏻✍🏻✍🏻
حال که حقوق شهروندی از شکل شعاری خود خارج شده و با مدون شدن آن ،دولت اقدامات اجرایی آن را در اشکال مختلف آغاز نموده است ، یکی از جنبه های مغفول اجرا و تحقق حقوق شهروندی مشارکت نهادهای غیر دولتی است. واقعیت این است که دولتها همواره به تلاش بی هزینه یا کم هزینه سازمان های مردم نهاد به عنوان بازوان اجرایی تحقق اهدافش به ویژه در خصوص حقوق شهروندی نیازمندند.
اقدامی که این سازمانها انجام می دهند از اقدامات دولت به لحاظ ارتباط موثر و مستقیم آنها با شهروندان تاثیر گذارتر می باشد.
از دیگر سو شرط لازم اجرای منشور حقوق شهروندی ، آشنایی عموم به مفاد این منشور است.بر این اساس باید افرادی که برای این موضوع آموزش های کافی را دیده اند در اقصی نقاط کشور به ترویج و تبیین حقوق مندرج در منشور وتکالیف دولت و شهروندان در قبال آن بپردازند.
با این وصف فعالیت های دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی به لحاظ ساختار و اهداف بیشترین تاثیر را در تحقق اهداف دولت راجع به منشور حقوق شهروندی داشته و دولت باید از این ظرفیت ها نهایت بهره را ببرد.
✍🏻👇🏻حق برتمامیت جسمانی و حیثیت معنوی ، عنوان یکی از شش کارگاه ویژه داوطلیبن اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی بود که سرکار خانم دکتر سمانه رحمتی فر ، حقوقدان وعضو هیئت علمی دانشگاه ، مدرس این سرفصل بودند.
شرکت کنندگان دراین کارگاه با سرفصل حق بر تمامیت جسمانی و حیثیت معنوی شامل محورهای حق حیات، سلامت و کیفیت زندگی؛ حق بر حریم خصوصی و حق بر کرامت و برابری انسانی ( فصول الف ، ب و خ منشور حقوق شهروندی ) آشنا شدند .
ایشان ضمن تبیین فصول سه گانه منشور دراین موضوع به سایر قوانین از جمله قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هم اشاره داشتند .
خانم دکتر رحمتی فر با طرح سوالات و گروه بندی شرکت کنندگان ، ایشان را به پرسش و پاسخ و شرکت در مباحثه های علمی فراخواندند.
✍🏻👇🏻حقوق اقتصادی شهروندان عنوان یکی از شش کارگاه ویژه داوطلیبن اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی بود که آقای دکتر همتی ، حقوقدان وعضو هیئت علمی دانشگاه ، مدرس این سرفصل بودند.
شرکت کنندگان دراین کارگاه با سرفصل حقوق اقتصادی شامل محورهای مالکیت، مسکن، اشتغال و رفاه ( فصول س، ش ، ص ، ض ) آشناشدند .
ایشان ضمن تحلیل فصول چهار گانه منشور حقوق شهروندی دراین موضوع به سایر قوانین مرتبط هم اشاره داشتند .
✍🏻👇🏻حقوق اجتماعی شهروندان عنوان یکی از شش کارگاه ویژه داوطلیبن اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی بود که آقای دکتر حمیدرضا علومی یزدی حقوقدان ، مدرس این سرفصل بودند.
شرکت کنندگان دراین کارگاه با سرفصل حقوق اجتماعی شامل سرفصلهای حق تشکیل و برخورداری از خانواده؛ حق تابعیت و اقامت و رفت و امد، حق تشکل، تجمع و راهپیمایی، محیط زیست سالم و توسعه پایدار ( فصول د ، ذ ، ر ، ع ) آشناشدند .
ایشان ضمن تحلیل فصول چهار گانه منشور حقوق شهروندی دراین موضوع به سایر قوانین مرتبط ازجمله قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و سندچشم انداز توسعه هم اشاره داشتند .
✍🏻👇🏻حق بر دادرسی عادلانه ، آزادی و امنیت شهروندی عنوان یکی از شش کارگاه ویژه داوطلیبن اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی بود که آقای دکتر افشین عبداللهی حقوقدان ، مدرس این سرفصل بودند.
شرکت کنندگان دراین کارگاه با سرفصل حق بر دادرسی عادلانه شامل سرفصلهای حق برخورداری از دادخواهی عادلانه و ازادی و امنیت شهروندی ( فصول پ و ز منشور حقوق شهروندی ) آشناشدند .
ایشان ضمن تحلیل فصول دوگانه منشور حقوق شهروندی دراین موضوع به سایر قوانین مرتبط هم اشاره داشتند .
✍🏻👇🏻حق برفکر و اندیشه شهروندان عنوان یکی از شش کارگاه ویژه داوطلبین اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی بود که آقای دکتر وحید آگاه، مدرس این سرفصل بودند.
شرکت کنندگان دراین کارگاه با سرفصل حق بر فکر و اندیشه شامل سرفصلهای حق ازادی اندیشه و بیان؛ حق دسترسی به فضای مجازی، حق دسترسی به اطلاعات و حق اموزش و پژوهش ( فصول ج ، چ ، ح وظ ) آشناشدند .
ایشان ضمن تحلیل فصول چهار گانه منشور حقوق شهروندی دراین موضوع به سایر قوانین مرتبط هم اشاره داشتند .
✍🏻👇🏻حقوق فرهنگی شهروندان عنوان یکی از شش کارگاه ویژه داوطلبین اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی بود که آقای دکتر ستار عزیزی ، دبیرعلمی اولین دوره کشوری تربیت مربی حقوق شهروندی مدرس این سرفصل بودند.
شرکت کنندگان دراین کارگاه با سرفصل حقوق فرهنگی شامل سرفصلهای حق دسترسی و مشارکت فرهنگی و حق صلح ، امنیت و اقتدارملی ( فصول ط و غ ) آشنا شدند.
ایشان ضمن تحلیل فصول دو گانه منشور حقوق شهروندی دراین موضوع به سایر قوانین مرتبط وبسیاری اسناد بین المللی هم اشاره داشتند .