نقد کتاب “حقوق اقتصادی،اجتماعی شهروندی در پرتو مبانی فقهی”
آبان ۲۶, ۱۴۰۳کارگاه آموزشی ” آشنایی با کلیات حقوق شهروندی در نظام اداری ایران” در صندوق رفاه دانشجویان
آبان ۲۶, ۱۴۰۳نقد و بررسی کتاب “مسئولیت مدنی پلیس در قبال نقض حقوق شهروندان”
نشست علمی «شهروندی جهانی؛ امکان و امتناع» با حضور پژوهشگران مقاطع ارشد و دکتری به همت دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی در محل دفتر اطلاعات سازمان ملل در تهران برگزار شد.
دکتر مونس کشاورز ، رئیس دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی در ابتدای نشست به تبیین ضرورت واهداف برگزاری دوره پرداخت و اظهار کرد:
دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی به عنوان نهاد علمی ، مدنی و غیردولتی در طول پنج سال اخیر حدود صد نشست ، کارگاه و همایش در زمینه حقوق شهروندی با محوریت مباحث داخلی برگزار نموده است و به نوعی تمامی ابعاد موضوع حقوق شهروندی را با حضور صاحب نظران مربوطه بررسی نموده است .
وی افزود : باید کاربست نتایج تلاش های علمی و فرهنگی در زمینه حقوق شهروندی در دستگاه های اجرائی مشاهده شود ، اما فارغ از میزان اثرگذاری هدف ما ترویج گفتمان حقوق شهروندی در کشور و به ویژه در میان دانشگاهیان است .
کشاورز در خاتمه از چاپ ۳ عنوان کتاب با موضوع شهروندی جهانی توسط انتشارات تخصصی حقوق شهروندی خبرداد .
👈👈ستار عزیزی ، دانشیار دانشگاه بوعلی سینا نیز در ادامه گفت: من امروز بر آن هستم تا موضوع شهروندی جهانی در حوزه حقوقی و نسبت آن با شهروندی ملی را بررسی کنم.
اصولا مفهوم شهروندی را با ترکیب اضافی شهروندی ملی می شناسیم. در عالم واقع نیز اصولا افراد دارای شهروندی ملی هستند و شهروندی جهانی، نوعی مفهوم انتزاعی، ایده آل، آرمانی و در واقع، مفهومی غیرحقوقی است. در واقع، چون مفهوم شهروندی جهانی یک مفهوم اعتباری است و در هیچ سند موضوعه حقوقی تعریف نشده است هر کسی از ظن خود یار این مفهوم شده و بر آن معنای دلخواه خود را بار کرده است.
💢وی مفهوم شهروندی جهانی را دارای دو محور دانست و گفت: شهروند جهانی تکلیف محور عبارت است از کسی که در برابر جهان احساس تکلیف و تعهد دارد. جامعه جهانی دارای مشکلات واحدی مانند آلودگی های محیط زیستی،گرمایش زمین، ایدز می باشد و همه ما به عنوان کسانی که بر روی این سیاره زندگی میکنیم نیازمند آن هستیم که خود را به این هویت واحد، خود را متعلق بدانیم. امروزه جنبشها و افراد زیادی هستند که در حوزه های مذکور فعالیت میکنند و می خواهند رنج افراد بشر را در این ارتباط کاهش دهند.
وی ادامه داد: در شهروند جهانی حقوق محور نیز حقوق و مسئولیت ها ناشی از تعلق به یک مجموعه بزرگتر به نام « انسانیت» است. این به معنای رهایی از تابعیت ملی و دیگر هویتهای محلی نیست بلکه بدان معناست که تعلق جهانی در درجه اول اهمیت، و آن تعلق های دیگر در درجات بعدی قرار می گیرند.
عزیزی بیان کرد: مفهوم شهروندی جهانی امروزه اثرات مهمی بر بخش های مختلف زندگی انسان ها در هر دو حوزه حقوق و تکالیف بر جای نهاده است. ترویج نهاد تابعیت مضاعف و پذیرش آن توسط بسیاری از کشورها از آثار همین شهروندی جهانی و اثر گذاری آن بر پیوند انحصاری پیشین شهروندی میان افراد با یک دولت خاص است. تقویت نظام حقوق بشر که بر بهره مندی انسان ها از همه حقوق صرف نظر از تابعیت و پیوند ملی آنها اصرار دارد نیز یکی دیگر از اثرات مهم شهروندی جهانی است اما باید به این واقعیت اعتراف کرد که کماکان مفهوم شهروندی ملی و یا همان تابعیت دولتهاست که کماکان در حوزه حقوقی، نقش تعیین کننده خود را ایفا می کند و شهروندی جهانی هنوز نتوانسته است به عنوان یک مفهوم حقوق موضوعه در اسناد حقوقی داخلی و بین المللی راه یابد.
♦️در پایان این نشست ، نازنین قائم مقامی،کتابدار دفتر اطلاعات سازمان ملل در تهران نسبت به بازیابی و معرفی اسناد مربوطه اقدام نمود.